موافقت با افزایش قیمت
به گزارش تسنیم: دبیر انجمن صنفی صنعت تایر ایران در نامه ای به شرکتهای عضو انجمن صنفی صنعت تایر نوشت: عطف به جلسه شنبه مورخ ۲۲ مهر ۱۴۰۲ در حضور وزیر محترم صمت و سایر مسئولین وزارت مذکور، با توجه به موافقت مقام محترم وزارت، مقرر گردید به میزان ۲۰ درصد افزایش قیمت لاستیک به گروه تایرهای رادیال از تاریخ شنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۲ اعمال و اجرایی گردد.
این در حالی است که روز گذشته فرهید زاده معاون وزیر صمت و رئیس سازمان حمایت طی بخشنامه ای به مدیران کل صمت استانها بر رصد مستمر بازار و برخورد قاطع با هرگونه تخلف در زنجیره تامین و توزیع لاستیک تاکید کرده بود.
علت افزایش قیمت لاستیک خودرو
انجمن تولیدکنندگان تایر خودرو علت این موضوع را کاهش تولید لاستیک به دلیل مشکلات ارزی عنوان کرده است و گفته شده گرچه تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی درحال انجام است اما مشکل فعلی انتقال حوالههای ارزی به ذینفعان خارجی است و این اقدام هنوز انجام نشده است.
در کنار مشکلات به وجود آمده در بخش دریافت ارز تولیدکنندگان تخلفاتی هم صورت میگیرد و گاهی عرضه خارج از شبکه تایر نیز رخ میدهد و گاهی هم فروشندگان لاستیکها را در انبارهای خود نگه میدارند و آن را به بازار عرضه نمیکنند. در حال حاضر فضای بازار تایر به سمتی رفته که تایر سهمیهای با کاهش عرضه مواجه شده و شاید بتوان گفت عملا وجود ندارد و قیمتهای بازار هم حداقل ۳ برابر قیمتهای کارخانهای شده است.
بررسیها از قیمت برخی از انواع تایر در بازار نیز نشان میدهد از فروردینماه ۱۴۰۱ تا امروز قیمت تایر در بازار بهطور میانگین رشد ۱۵۵ درصدی داشته است. این در حالی است که نرخ ارز، تقریبا ۶ ماه است که در یک کانال ثابت ایستاده و معمولا نوسان شدید و حتی متوسطی هم نداشته است. اینبار بهانه چیست که بازار تایر را این چنین آشفته کرده که قیمت یک جفت لاستیک ایرانی معمولی تا سطح ۴ میلیون تومان هم رسیده است؟ چرا در شرایطی که فضای بازار تایر به سمت دلالی و واسطهگری حرکت کرده، امکان عرضه مستقیم کارخانهها نیز گرفته شده و حتی شائبه کمبود مصنوعی تایر در بازار نیز شکل گرفته است.
کمبود ارز، تایر را گران کرد؟
مصطفی تنها، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان تایر در خصوص گران شدن قیمت تایر در بازار میگوید: اینکه گفته میشود افت تولید کارخانجات و عرضه محدود به بازار باعث گران شدن این کالا شده را رد نمیکنم اما عامل اصلی این اتفاق شده عدم دریافت به موقع ارز از سوی فروشندگان مواد اولیه لاستیک بوده است که همین تاخیر در پرداخت ارز هم باعث کاهش تولید لاستیک در دو ماهه گذشته شد.
به گفته تنها، هرچند این اتفاق موجب افت مواد اولیه در کارخانجات تولید لاستیک و در نتیجه تاخیر در عرضه این کالا شد اما نوسانات قیمتی در بازار و گرانیها به دلیل ۳ تا ۵ درصد افت تولید نبود، این میزان کاهش تولید در دو ماهه گذشته تاثیر چندانی نداشت و باید گفت تنها افزایش تولید ابتدای سال را خنثی کرد.
کاهش تولید لاستیک
به گفته وی، افزایش تولید طی سه ماه ابتدای سال باعث شد مجموع تولید لاستیک سواری کشور طی پنج ماه امسال چیزی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ حلقه از تولید پنج ماه پارسال کمتر باشد که رقم قابل توجهی نیست.
رقم کاهش تولید لاستیک نسبت به مدت مشابه سال گذشته بر اساس ارقام اعلامی از سوی سخنگوی انجمن صنفی صنعت، تنها حدود ۶ درصد بوده است، اما میزان کاهش تولید این صنعت در مقایسه با بهار امسال از این رقم بالاتر است. محسن صفدری، مدیرکل صنایع شیمیایی و پلیمری وزارت صمت چندی پیش میزان افت تولید مجموع ۵ ماه امسال را ۱۰ تا ۱۴ درصد اعلام کرد.